Opskrift på fasanrilette

21. januar 2016 by jacobdklarsen

Dato: 21. januar 2016
Kategori: Mad,
TagsFasan, Rilette, Jagt, Vildt, Krydderurter, Enebær, Timian, Selvforsyning, Gulerødder, Tapas, Appetizer

Så er det blevet tid til denne sæsons sidste fasan-opskrift. Denne gang er det blevet tid til en opskrift på noget af det bedste man kan lave af fasan, nemlig fasanrilette!

Rilette, også skrevet som rillette eller rillettes, er en måde at konservere kød i, hvor kødet koges, findeles og konserveres i fedt.
Man kan lave rilette af stort set al slags kød og fisk, men det mest normale er nok anderillettes. Rilette af fasankød har dog den fordel at kødet bliver dejligt lækkert mørt og smagfuldt, på trods af fasankød nemt og hurtigt bliver tørt.

Jeg har tidligere lavet en anden slags fasanrilette, som du kan læse om her: Smagfuld fasanrilette, hvor tilberedningen er lidt anderledes og inspireret af La Dolce Vita.
I december 2015 sad jeg og svedte over en stor studieopgave, og som en lille overspringshandling valgte jeg derfor at lave en omgang ny fasanrilette. Min tågede eksamenshjerne orkede ikke at sætte sig ind i nogen form for opskrift, hvorfor jeg kastede mig ud i lave fasanrilletten på gefühlen.
– Jeg aner ikke, hvordan den korrekte fremgangsmåde er at lave rilette på, men jeg har på fornemmelsen at jeg ikke gjorde det helt rigtigt. Dog blev resultatet virkelig lækkert. Det smagte himmelsk!

Der bliver brugt en del andefedt i opskriften, som var blevet gemt fra julens andestegning. Ellers må du ned at købe en dåse Confit De Canard (Verdens bedste dåsemad, som min svoger omtaler det) 🙂

Nedenstående opskrift til fananrilette er som sagt lavet på slump, hvorfor angivelsen af ingredienser skal tages med forbehold.

Opskrift på fasanrilette

Rating 

Forberedelse: 

Tilberedning: 

Total: 

Opskrift til smagfuld fasanrilette. Rilette er glimrende måde at tilberede fasan på, kødet bliver mørt mørt og lækkert.
Ingredienser
 • 3 flået og renset fasaner
 • 5 dl rødvin
 • 10 dl Hønseboullion (eller and eller vildt)
 • 500 gr. andefedt
 • 3 fed hvidløg
 • 3 løg
 • 10 gulerødder
 • 1 bundt frisk timian
 • 4 stilke frisk rosmarin
 • Salt og peber
 • 10 knuste peberkorn
 • Olie og smør til at stege i
Fremgangsmåde
 1. Start med at brun fasanerne af ved høj varme i en gryde med olie og smør. Skær evt. fasanerne over i mindre stykker. (Hvis du undre dig over, hvorfor fasanerne mangler lårene er de brugt i denne opskrift: Fasanlår)
 2. I mens kødet brunes af, pilles hvidløg, gulerødder skæres ud i mindre stykker og løgene i både.
 3. Grøntsagerne kommes op i gryden med timiankviste og rosmarin og de knuste enebær.
 4. Tilsæt derefter rødvin og boullion og lad det hele simre i 1-2 timer.
 5. Når fasanerne er kogt møre tages kødet op og lægges til afkøling.
 6. Imens koges resten af væsken ind, så den reduceres til ca. halvdelen.
 7. Når kødet er kølet nok ned til man kan man arbejde med det i hænderne, pilles af kødet af. Det er et større pillearbejde, men vær som omhyggelig som muligt og få al kødet med.
 8. Derefter sies grøntsager og krydderurter fra. (Gulerødder og løg kan dog godt blive, men jeg valgte at sorte dem fra for at få en mere kødfuld rilette)
 9. (Og jep, fjeret blev fjernet efter billedet 😉 )
 10. Det pillede fasankød kommes op i væsken og mases godt ud med en grydeske, under svag varme. Væsken, fonden, skal kun lige dække kødet. Hvis der er for meget væske hældes dette fra (husk at gem det som en god fond)
 11. Derefter tilsættes andefedt.
 12. Lad det simre i 20 minutter, mens kødet forsat moses i mindre stykker med en grydeske.
 13. Smag til med salt og peber.
 14. Derefter presses kødet ned i patentglas eller sylteglas.
 15. Hæld godt med fedt over, så der kan dannes en fedthinde på toppen, der sikre konservering således at ingen bakterier kan komme ned til kødet.
 16. Så er det egentligt klar til at blive spist. Dog er det god ide lige at lad det sætte sig i et par dage i køleskabet.
 17. Velbekommen.
Bemærkninger
Server med surt til. Eventuelt cornichoner eller syltede asier.

 


Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/2/2/1/jacobdklarsen.dk/httpd.www/wp-content/themes/wordpress-naked/comments.php on line 51