Dato: 21. oktober 2014
Kategori: Mad
Tags: Fasan, Jagt, Vildt, Sanker, Svampe,
Enebær, Timian, Selvforsyning, Hvidkål, Æble, Pære, Hasselnødder
Sidst jeg tilberedte fasaner var det i form af fasanrilette. Det smagte godt, jovist, men der manglede sovs!
Det bedste ved at spise vildt er nu engang sovsen. Derfor tilbereder jeg også ofte vildt(fugle og ænder) i en stegeso eller stegepose. Dels sikre det at kødet ikke bliver tørt, samtidig med al væsken hurtigt kan laves om til en formidabel sovs.
I dette indlæg vil jeg udover at komme med mit bud på en klassisk omgang fasan med sovs, også vise, hvordan en man skal flå en fasan og rense den.
En nyskudt fasan kan af at hænge 1-2 døgn før den ordnes.
Helt nyskudt / slagtet kød smager forresten ikke godt. Det smager af blod og af råt kød. Men sig det endelig ikke til til Nicolaj og Jørgen fra Nak & Æd. Det vil ødelægge hele deres koncept!
Start med at skær hoved, ben og hale af. Halen skæres af helt oppe ved røven.
Vingen foldes ud og der skæres ned til benet på midten af vingen.
Bræk herefter fasanens “albue” fra hinanden. Det skal lige sige knæk og så kan du skære vingen af med kniven.
Herefter har du en fugl uden hoved, ben, vinger eller hale. Nu er den klar til blive flået.
Læg den på ryggen og skær et lille hul på skindet.
Herefter gælder det bare om at få trukket skindet af kødet. Det tager lidt tid, men øvelse gør mester.
Så skal indvoldene fjernes.
Løft brystet fra benene og skær siderne op.
Med pegefinger og langefuckfinger trækkes indvoldene og spiserør ud. Husk at gemme hjerte og lever.
Efterfølgende skæres den løse hud omkring røven væk.
Så skal fasanen bare skyldes rent for fjer og blod.
Lad den ligge og tørre i et kvarters tid inden den pakkes i poser.
Done. Jeg kan huske de første gange var lidt svære, men nu sidder det bare på rygraden og går temmelig hurtigt.
Nedenstående opskrift er en hel enkel, nem og velsmagende udgave af fasan.
Ingredienser:
1 fasan
1/3 del flaske billig rødvin
Bacon
Løg
Svampe (i dette tilfælde kedelige champignons)
Timian
Rosmarin
Enebær
Hvidløg
Fløde
Salt
Peber
Fremgangsmåde:
Kom salt, timian og peber på fasanen. Vikl den ind i bacon.
Kom fløde, rødvin, peber, enebær, hvidløg, rosmarin, timian og løg ned i en stegeso.
Læg fasanen ned i en stegesoen. Smæk låg og sæt den i ovnen ved svag varme.
Efter ca. 1,5 timer ved svag varme skal den gerne se sådan ud.
Sigt væden fra stegesoen ned i en gryde, og kog væsken op med fløde.
Jævn sovsen og kom lidt madkulør i. Smag til med salt og evt. lidt æblecidereddike.
Kom champignons over i sovsen.
Server med kartofler og en lækker salat. Det normale ville være en waldorffsalat.
Her har jeg dog lavet en salat med hvidkål, appelsin, æble. pære og hasselnødder.
Du kan eventuelt også lave:
Fasanpølser
Røget fasanbryst
Tarteletter med fasan
Fasanrilette
Salat med fasanlever
Hej Jacob.
Tak for din hilsen på min blog – det er et rigtig fint og instruktivt indlæg, dette her 🙂 Jeg er selv hjemmevandt udi flåning og partering, men for folk, der står på bar fod på disse punkter, er her rigtig god hjælp at hente!
Vh Nina
Kommentar by Nina — 23. oktober 2014 @ 19:23
Hejsa Jacob
Hvor mange er denne opskrift til? Jeg har 2 fasaner, dog købt i butik. Jeg kunne godt bruge lidt mål/vægt og hvor meget du har brugt af de forskellige ting, da det er første gang jeg overhovedet skal lave fasan og bruge min stegeso.
På forhånd tak
Med venlig hilsen
Mie
Kommentar by Mie — 13. december 2014 @ 12:44
Hej Mie
Det har jeg desværre ikke. Ofte når jeg laver mad, bliver det bare sådan på gefühlen.
Jeg skal nok blive bedre til at angive mål og forhold.
Men prøv at kig på billederne ift. til mængden. Det eneste du skal være påpasselig med er enebærene. De kan godt smage meget kraftigt. 3 bær pr. fasan. til at starte med 🙂
I forhold til stegetid, så vil jeg sige lav varme i lang tid indtil at baconen ser ud som på billederne.
160-170 gr.
Håber det lykkedes 🙂
Kommentar by jacobdklarsen — 14. december 2014 @ 9:45
[…] er fyldt op med lækker rådyrkød, og dels er det fordi jeg gerne vil lave et indlæg ala disse: Flå en fasan, steg og spis den og Fang, fileter og tilbered torsk bare med rådyr i stedet. Og det kræver jo at jeg har nogle […]
Pingback by Beef Wellington med dyreryg — 26. januar 2015 @ 22:00
[…] Hvert efterår siden jeg var teenager har jeg ordnet, flået og renset, fasaner for familie og venner. Jeg kan huske at mine klassekammerater grinte af mig i folkeskolen, fordi jeg sommetider havde fasaner med i skole, men “jeg skal jo lige over og aflevere de her fasaner til ham og ham efter skole” ? Jeg er efterhånden blevet temmelig skrap og hurtig til at ordne fasaner. Hvis du vil se, hvordan jeg gør kan du jo læse dette tidligere indlæg: Flå en fasan, steg og spis den […]
Pingback by Mør fasan i stegepose | JacobDKLarsen.dk — 28. november 2015 @ 23:20
Hej. Jeg har tænkt at prøve din opskrift på fasan i morgen. Men du skriver ved svag varme, hvad er det? Har andre der skriver 220 g. i 1 1/2 til 1 3/4 time.
Mvh. Berit
Kommentar by Berit — 25. december 2015 @ 22:33
Hej Berit
Jeg bruger gasovn, og arbejder derfor ikke med “grader”. Desværre 🙂
220 gr. for en fasan i mere end 50 minutter giver et knastørt kedeligt resultat.
Jeg vil anbefale 50 minutter ved 180 gr.
Hvis du vil have længere stegetid så sænk temperaturen.
Du kan desuden finde et andet indlæg om fasanstegning her: https://www.jacobdklarsen.dk/2015/11/28/moer-fasan-i-stegepose/
Kommentar by jacobdklarsen — 25. december 2015 @ 22:38
Hej Jacob
Tak for en fantastisk og inspirerende blog ?
Jeg skal tilberede fasaner. Jeg mener der er nogle ben i lårene der fjernes inden. Har du evt billeder af det?
Mvh. Helen
Kommentar by Helen Rasmussen — 15. oktober 2018 @ 8:44