Afkogning og trofæbehandling

18. maj 2017 by jacobdklarsen

 Dato: 18. maj 2017
Kategori: Projekter
Tags: Jagt, Bukkejagt, Rådyr, Bukkeopsats, Bukketrofæ, Trofæ, Vildt, Opsats, Brintoverilte

Jeg har fået job på et gods i Skotland, for Scotsport, hvor jeg er så priviligeret at jeg har fået muligheden for at arbejde med jagt hver dag. Fra morgen til aften. En drøm, der er gået i opfyldelse.
En del af arbejdet består i at ordne klargøre, afkoge og trofæbehandle trofæer for de gæster, der er på bukkejagt.

Efter bukkejagten havde premiere i Skotland den første april, har jeg af den årsag klargjort og behandlet en del bukkeopsatser / bukketrofæer.

Jeg har læst og set adskillige danske og udenlandske artikler og videoer omkring klargøring og behandling af, samt talt med erfarne konservatorer. Denne viden har jeg indarbejdet i min egen procedure, som jeg i dette indlæg har forsøgt at beskrive. I bunden af indlægget har jeg samlet de bedste artikler og videoer.

Klargøring af bukketrofæ

Når bukkejagten er forløbet som planlagt og en flot råbuk er forendt, starter det indledende arbejde med at klargøre trofæet / bukkeopsatsen så det kan komme op at hænge på væggen, som et evigt minde om jagtoplevelsen bag trofæet.

  1. Start med at skære hovedet af kroppen. Dette gøres ved at skære et snit lige bag ørene ned mod nakken. Snitten køres hele vejen rundt om halsen. Der skæres helt ind til knoglen.
    Når der er skåret helt ind til knoglen, kan hovedet drejes rundt et par gange, hvorefter hovedet automatisk “knækkes af”.
  2. Nu skal pelsen skæres fri fra kraniet. Hvordan du gør dette er ikke så vigtigt. Jeg plejer at gøre således.
    Start med at skære et snit fra baghovedet ned langs kæben til mundvigen på hver side. 
  3. Derefter skæres der et snit fra baghovedet op til rosenkransene. 
  4. Fra dette snit skæres der rundt om rosenkransene. Begynd at skær pelsen/skindet fri fra ørene og ned mod mundvigen. 
  5. Når dette er gjort fra begge sider, kan skindet let skæres fra næsen op mod rosenkransene og fjernes. 
  6. Derefter skal kæben fjernes. Den skal egentlig bare brækkes af, hvilket gøres ved at presse underkæben væk fra resten af kraniet indtil den knækker af. Underkæben kan dog sidde temmelig godt fast, hvorfor det kan være nødvendigt at løsne den, inden der brækkes af. Dette gøres ved at fjerne skindet fra underkæben.
    Skær derefter op langs begge sider af kæben og godt op omkring knoglen, der hæfter underkæben fast. Derefter kan den nemt knækkes af.
  7. Skær derefter så meget kød af som muligt, fjern øjne osv. Det er også en god ide at fjerne hjernemassen på dette tidspunkt, som gøres ved at føre en kniv op i hullet til hjernen og derefter grave massen ud.
  8. Læg derefter kraniet i blød i 24 timer, hvilket vil hjælpe med at trække blod mm. ud. Dette trin kan godt springes over, men det anbefales ikke.Derefter er det indledende arbejde overstået.

 

Afkogning af trofæ

Nu skal det sidste arbejde foretages.
Før dette arbejde skal påbegyndes, skal du tage stilling til, hvordan du vil have savet kraniet til. Det kan gøres på rigtig mange måder. Det afhænger også af om, du vil have målt trofæet op af en pointopmåler. Det kan jo være at dit trofæ kan give en bronze,- sølv,- eller guldmedalje.

Billede er kopi fra www.Raavildt.dk

Hvis du ønsker at save trofæet til, anbefales det at bruge et korrekt afsavningsstativ, som eksempelvis kan købes her på Sie-hunting eller hos andre jagtbutikker. 

I dette indlæg afskæres der intet, så overkæben forsat sidder på.

  1. Fyld en gryde med vand og bring vandet i kog. Kom evt. en opvaskemaskine-tablet i vandet. Det skulle gøre det nemmere at få løsnet kød, fedt mm og give et pænere trofæ. Jeg kan dog ikke mærke nævneværdig forskel på vand med tablet eller ej.
  2. Bind en snor fast om opsatsen eller fastspænd ståltråd til opsatsen.
  3. Placer bukkehovedet i det kogende vand, så vandet akkurat dækker hele kraniet, men netop ikke rør rosenkransene. Dette skyldes at vi gerne vil fastholde farven på rosenkransene. 
  4. Lad bukkeopsatsen afkoge i ca. 30 minutter. Jo ældre bukke, jo længere kogetid. En ung buk vil jeg lade koge i 25 minutter. Hellere koge i kortere tid, og så kan du altid komme hovedet tilbage i vandet og koge i lidt længere tid igen.
  5. Når bukkehovedet har kogt færdigt, flyttes hovedet over i en spand med koldt vand. Dette hjælper kraniet med at holde sig sammen og ikke at sprække. 
  6. Når hovedet har ligget i vand i minimum 10 minutters tid, skal kød, sener mm. spules af med en højtryksrenser. Placer hovedet på et bilmåtte, så hovedet ikke får knops og skræmmer fra asfalt/fliser.
    Holdt hovedet i spænd ved at stille dig på opsatsen, eller sætte opsatsen i spænd mellem dine ben.
    Spul derefter godt og grundigt med højtryksrenseren, så al kød mm. spules væk. Vær opmærksom på at ikke spul for hårdt / for tæt på næsebenet, da det kan brække af. Hvis det brækker af, så bare gem stumperne og lim det på igen, når det er blevet tørt. 
  7. Gemmegå derefter kraniet for små kødrester, brusk osv. med en kniv. Det er et pillearbejde og tager tid, men jo mere omhyggelig du er jo bedre bliver resultatet.
    Husk også at fjern brusk fra næsen, hinde fra hjernen osv. Alt skal væk.

    Gentag eventuelt processen med højtryksrenseren, hvis det er nødvendigt.
  8. Når du er tilfreds med arbejdet er kraniet klar til at blive afbleget med brintoverilte.

Trofæbehandling og afblegning

  1. Det er en god idé at gå igang med at afblege, mens kraniet stadig er vådt da brintoverilten derved bedre trænger ind.
    Du afbleger kraniet ved at pensle brintoverilte på det hvide kranie. Jo stærkere brintoverilte du kan skaffe, jo bedre. Der var engang, hvor det var nemt at købe 35 %, men grundet strengere sikkerhedskrav efter terrorangreb, kan der nu kun købes 3 % brintoverilte i Matas mm.
    Du kan sagtens bruge 3 % brintoverilte, det tager bare længere tid.
  2. Pensl kraniet godt ind, men pas på du ikke rammer rosenkransene og opsatsen, da vi ikke ønsker at få dem afbleget. Pak dem evt. i staniol. Du kan også vælge at komme vat/toiletpapir ind i de forskellige huller og kroge, samt på oversiden af kraniet, da brintoverilten derved trækker bedre ind. Du kan i stedet for papir/vat bare pensle flere gange. Husk at brug engangshansker, da brintoverilte ikke er godt for huden. Hvis du kan stille kraniet i solskin, mens brintoverilten trænger ind, giver det et bedre resultat.
  3. Afhænger af styrken på dit brintoverilte tager det mellem 3-4 timer til et par døgn. En almindelig brintoverilte på 3 % tager mellem 1-2 døgn. 
  4. Derefter skal kraniet bare tørre og så er det klar til at blive hængt op. Tør evt. i et tørreskab eller på en radiator.
  5. Det ser pænest ud at hænge kraniet op på en bukkeplade / opsatsplade. Bukkeplader kan købes i forskellige størrelser og hos alle jagtbutikker. Eksempelvis hos Korsholm

 

Anden info

Bastbukke
Hvis du skyder en bastbuk, som du ønsker at få op at hænge, er dette bestemt også muligt. Du bruger bare ovenstående fremgangsmåde, men undlader at skære basten af opsatsen. Pas på du ikke kommer til at koge basten, når du afkoger kraniet. 

Giv opsats kunstig farve
Hvis du skyder en buk tidligt på sæsonen, hvor bukken ikke har fejet nok til at få en pæn farve kan du male dette kunstigt. Til dette bruges noget pulver kaldet Potassium Permanganate, som kan købes på e-bay eller hos dyrelægen, hvis du spørger pænt. Dyrlægeren bruger pulveret til at svitse hud efter operationer mm.
Kom 25 gr. i et glans vand og pensl derefter på opsatsen i tynde lag. Hvis opsatsen bliver mærkelig lilla til at starte med, skal du ikke være nervøs. Den får den helt rette farve, når det tørrer igen. Bemærk der gives ikke point for kunstig farve ved trofæopmåling.

Links til inspiration:

Trofæbehandling fra Raavildt.dk: http://www.raavildt.dk/database/jagten-pa-ravildtet/163-trofaebehandling
Nye CIC-standarder fra Raavildt: http://www.raavildt.dk/745-nye-cic-opmalingsregler

Klargøring af buk til trofæbehandling fra Jægernes Magasin: https://www.youtube.com/watch?v=WXkc9S4hPqw

How to boil out deer head – part 1. European method: https://www.youtube.com/watch?v=-UO9NZ3xPdc


2 Comments »

  1. Tak for de gode råd, dem vil jeg følge.
    Jeg jager til gryden og har aldrig gemt opsatserne men nu synes sønnike de kan hænge på brændeskuret.

    Kommentar by Karl F Bachmann — 11. juni 2018 @ 10:51

  2. Kære jer,
    Jeg er en læge på Sjællands Universitets Hospital Køge . Jeg ønsker at få oplyst om det er muligt at købe tørt dyre kranier? Det er ikke nødvendigt at det er perfekt fordi vi skal bruge det til vores ansigts fraktur/skal kursus.

    mvh, Mike Papesch
    +4593959769

    Kommentar by Mike Papesch — 8. november 2021 @ 14:09

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/2/2/1/jacobdklarsen.dk/httpd.www/wp-content/themes/wordpress-naked/comments.php on line 51