Lidt om urbanfarming

23. juli 2015 by jacobdklarsen

Dato: 23. juli 2015
Kategori: MadProjekter
Tags: Aquaponic, Drivhus, Urbanfarming, PlanterDIY, Krydderurter, Økologi, Selvforsyning, Altan, Hydroponic, Tomat

Som jeg har skrevet om i et par forskellige indlæg dyrker jeg forskellige krydderurter, grøntsager mm. i min lille 2værelses københavner-lejlighed. Tomatplanter på altan11376684_1672785852943079_904386960_nD et kan du læse om her:
Projekt altan
Indendørs drivhus med aquaponic
Hyrdoponic jordbær system

Jeg kommer fra en gartner-familie, hvor min farmor bl.a. var Sjællands største agurkeproducent med dertilhørende kæmpe gartneri. I barndomshjemmet har der altid været køkkenhave og drivhus, hvor der blev dyrket grøntsager, frugter og urter.
Når jeg tænker tilbage på nogle af mine bedste barndomsminder er det fra haven i barndomshjemmet på varme sommerdage. Røde og søde hindbær, plukket med små børnehænder. Grønne flotte sukkerærter, hvor skrællen kunne spises. Store sødmefulde jordbær, der lå på gule halmstrå. For ikke at tale om drivhuset med meloner, tomater og agurker.
Jeg kan huske at min far altid skiftede den hårdkogte æggeblomme fra ægget ud med en lille cherrytomat på min madpakke i børnehaven. Kæmpe hit!
Et lige så stort hit var “skole-agurkerne”, hvor min søsters og mit navn blev indgraveret.
I dag indgraverer min far ikke længere vores navne, men derimod navne på naboernes børn og min søsters to små dejlige drenge, mine nevøer. Skoleagurk med indgraveret navn

 

Udover at have vokset op med hjemmedyrkede grøntsager arbejdede jeg i folkeskolen på et kryddeurte-gartneri, hvor jeg brugte en del ferier på at plante, vande og pakke krydderurter. Hårdt arbejde!
– Jeg tror at disse to forhold har jeg gjort, at jeg i dag synes det er ret sjovt dyrke mine egne urter og grøntsager.

Men når man bor i en københavner-lejlighed kan det umiddelbart være lidt svært. Men det er det faktisk ikke!
– Alle kan dyrke deres egne krydderurter i vindueskarmen. Det er bare om at kaste sig ud i det. Lav nogle fejl. Lær af det. Bliv bedre.
Basilikum i vindueskarmPersonligt er jeg vild med at kunne dyrke mine egne ting. Jeg synes det er noget så tilfredsstillende at kunne gå ud på min altan og hente kartoflertil frokosten. Plukke basilikum til lækker hjemmelavet pesto. Og så er det også lidt hyggeligt at åbne døren til lejligheden og så blive mødt af en duft af lækre krydderurter.

I dette indlæg vil jeg, til inspiration, præsenterer nogle af de måder jeg dyrker på. I andre, tidligere og kommende indlæg, vil jeg gå mere i dybden med dyrkningsmetoderne.

Krydderurter i vindueskarm / altankasser:
At dyrke krydderurter i vindueskarme eller altankasser er den nemmeste måde at komme igang med.
Det nemmeste er at starte med “ørken-urter” som rosmarin og timian. De kan tåle en del tørke og faktisk overvintre udendørs.
Krydderurter som basilikum, koriander, citronmelisse mm. kræver noget mere vand og opmærksomhed.

Krydderurter i altankasser

Krydderurter i altankasser

Krydderurter på altan

Ugentlig høst af krydderurter fra altanen

Ugentlig høst af krydderurter fra altanen

Mynte på altan

Mynte på altan


Billede-18-07-14-08.26.10 Billede 02-07-15 19.03.28s

Tomat-, agurk og kartoffelplanter
Det er lidt mere besværligt at dyrke sådanne planter og kræver mere plads. Men det kan snildt lade sig gøre.
Jeg dyrker kartofler via et Potatopot system, som du kan læse mere om her.Dyrk kartofler i lejlighed, PotatopotI en todelt spand lægges tre kartofler ned i noget jord. Kartoffelplanterne begynder at vokse og igennem hele sommeren vil du kunne løfte op i den inderste spand og tage kartofler ud, uden at ødelægge planten som du normalt gør når du graver kartofler op. På den måde bliver planten ved med at producere kartofler.

Tomater og agurker kan dyrkes ved at købe små planter fra planteskolen i det tidlige forår, og derefter stille dem i potter med jord i vindueskarmen. Når de begynder at blive store i maj/juni plantes de i større potter. Særlig tomatplanter kan blive store, hvorfor det vil være fordelagtigt at få dem ud på en altan. 155723948_4b801f548c_bTomatplanter på altan

9S5rD_ChfImvc84KHovgHCfLbJi5zy7-yPffP5e6uXk8044174232_9c8bc02334_k

 

Indendørsdrivhus:
I påsken 2015 kedede jeg mig og byggede derfor et indendørsdrivhus. Det kan læse nærmere om her.
Det er et Aquaponic-drivhus, hvilket vil sige at der svømmer levende fisk rundt under planterne, som via deres afføring tilfører gødning til planterne.

I drivhuset har jeg dyrket alt ligefra salat, krydderurter, tomatplanter, jordbær, kål osv.
– Systemet er svært og før jeg går igang med at dyrke meloner, skorzonerrødder og andre mere eksotiske ting, skal jeg lige have mere erfaring med systemet.

11282706_1000177983340675_221123442_nIndendørs-drivhus-med-aquaponic-systemAquaponic-drivhus Krydderurter i drivhus 2
11241687_568498556637540_1464068269_n Basilikum i drivhus [youtube id_video=”qvOK8CiGuPI” autoplay=”false” ]

Hydroponic-system
For at undgå at skulle gå og vande hele tiden på min altan har jeg bygget et “hydroponic”-system til mine jordbær. Systemet er desuden bygget af gamle genbrugsmaterialer.
Det er system, hvor planterne vokser uden jord, men i stedet i rindende vand med mineraler i. Det kan læse nærmere om her. Hyrdroponic system strawberryHydroponic jordbær system

Jordbær i hydroponic-system Jordbærblomst[youtube id_video=”4I41bPO9Hfs” autoplay=”false” ]

 

Jeg håber dette indlæg har været en lille inspiration til at selvom du bor i en lejlighed og ikke har en have, kan man sagtens dyrke sine egne grøntsager, krydderurter og frugter. Det er faktisk ret sjovt.


1 kommentar »

  1. […] Lidt om urbanfarming – JacobDKLarsen.dk […]

    Pingback by Dyrk Krydderurter Indendørs – ENDTAX — 19. oktober 2018 @ 7:10

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/2/2/1/jacobdklarsen.dk/httpd.www/wp-content/themes/wordpress-naked/comments.php on line 51