Hyldeblomstsaft – karamel udgave

28. juni 2015 by jacobdklarsen

Dato: 28. juni 2015
Kategori: Mad
Tags: SaftSpis Naturen, Sukker, Hyldeblomst, Selvforsyning, Sanker

I starten af ugen kørte jeg ned og besøgte min gamle, men dejligt friske, mormor på 86 år. Hun bor et par timers kørsel fra København, så når jeg tager ned at besøger hende plejer jeg at overnatte  og gøre en lille tur ud af det.
En af dagene tog jeg mine nye vandrestøvler på, som jeg skal have gået til inden caminoen til august, og gik ud og samlede en stor pose hyldeblomster.
Før min mormor havde set sig om, var hendes køkken forvandlet til et stort saftkogeri. Hun rystede vist på hovedet af mig. Min lækkert var det da hyldeblomstsaften var færdig, og denne gang lavede jeg også en hyldeblomstsaft – karamel udgave.

Jeg er vild med at koge saft. Det er en dejlig måde at opleve sommeren på. Dels det at tage ud i sommervejret og bruge naturen som fødevarekammer, og dels er smagen af hjemmelavet saft super lækker. For mig er hyldeblomstsaft smagen af sommer og dejlig barndom.
Jeg kan dog også blive lidt træt af almindelig hyldeblomstsaft. Hvis jeg nogle år bliver for grådig og får lavet alt for meget, så jeg har til resten af året, når jeg ikke at opleve forventningens glæde ved at gå og glæde sig til at hylden springer ud. Det kom jeg til sidste år, så derfor besluttede jeg mig for i år at lave en mindre portion og lave en anderledes udgave: Karamel-hyldeblomstsaft.

 

Hyldeblomstsaft – karamel udgave

Rating: 51

Tilberedningstid: 20 minutes

Hyldeblomstsaft – karamel udgave

Ingredienser

 • 40-50 hyldeblomstskærme
 • 1 kg brun farin
 • 3-4 citroner / 6 lime
 • 2 liter vand (måske lidt mere)

Fremgangsmåde

 • Start med at find 40-50 flotte hyldeblomstskærme
 • Hvis du sørger for at plukke skærmene fra et område uden motor-trafik behøver du ikke skylde dem.
 • Sørg for at fjern så meget af stilkene som muligt.
 • Et par hundrede gram brun farin smeltes langsomt i en gryde for at give lidt karamelsmag. Herefter tilføjes resten af det brune farin og vandet.
 • Når sukkeret er opløst tilføjes hyldeblomsterne og der røres godt rundt.
 • Derefter slukkes der for varmen og citron i skiver tilføjes.
 • Afkøles og sættes på køl i 3-4 dage. Husk at rør rundt i ny og næ.
 • Blomsterne og citronerne sies fra og saften hældes på skoldede flasker.
 • Sådan kom det færdige resultatet til at se ud.
 • Så kan den sommer bare komme an!
https://jacobdklarsen.dk/2015/06/28/hyldeblomstsaft-karamel-udgave/

Som du kan se på billederne lavede jeg også en hel almindelig hyldeblomstsaft udgave. Opskriften er oprindeligt fra Blomsterhaven.dk
Fremgangsmåden nøjagtigt den samme. Den brune farin er blot udskiftet med almindelig sukker.
1. 1 kg. sukker smeltes i 2 liter vand.
2. 40-50 hyldeblomstskærme og 3-4 citroner i skiver tilføjes.
3. Afkøles og trækker i 3-4 dage.
4. Hældes på flasker.

Jeg vil da ikke snyde jer for et billede af min dejlige mormor, som insisterede på at få en aftengåtur. i en trillebør.

Billede 25-06-15 17.57.56Download etiketterne her

 


Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/2/2/1/jacobdklarsen.dk/httpd.www/wp-content/themes/wordpress-naked/comments.php on line 51