Fang, fileter og tilbered torsk

21. december 2014 by jacobdklarsen

Dato: 21. december 2014
Kategori: Mad
Tags: Fisk & Skaldyr, Torsk, Fiskeri, Selvforsyning, Spis Naturen, Natur, Røgeri, Citron, Torskerogn

I øjeblikket har jeg mere end almindeligt travlt. Ved siden af mit job har jeg en stor eksamensopgave hængende over hovedet. Det betyder at jeg bruger de fleste af mine aftener og anden fritid på at læse op på pensum og forsøge at skrive en spændende opgave om… “X kommunes økonomistyring på af Tilskud og Udligningsordning” – Spørg mig ikke, hvorfor jeg valgte dette emne.

Når men for at få slappet lidt af og komme ned på jorden havde jeg brug for at komme ud på havet. Naturen og havet er det bedste sted for mig, hvis jeg er ved at stresse lidt op.
Derfor tog jeg, sammen med min 16årige fætter, ud på en fisketur i lørdags.

Når nu min egen lille båd, er kommet på land var det samtidig en god mulighed for at få fyldt fryseren op med torsk igen.

Billede 21-12-14 19.13.20

Fang torsk
Vi tog ud med en fin fiskekutter fra Spar Shipping, der sejlede fra Svanemøllen Havn.
Jeg har ikke før sejlet med dette firma, da jeg normalt plejer at sejle med disse: Teisten og M/S Juventus. Hvis du selv vil en dag vil ud at fange fisk fra en fiskekutter kan jeg anbefale disse to skibe. Fælles for dem er at skipperne er flinke og hjælpsomme, rimelige priser og du må selv medbringe mad og drikke. Jeg har både været med som almindelig betalende gæst og charteret hele skibet og inviteret venner og kollegaer.

I lørdags sejlede vi med Skipper fra Spar Shipping, hvilket bestemt også var helt fint. Flinkt personale og god båd. Dog lidt peberet priser.
Skipper
Vi tog afsted fra Svanemøllen Havn kl. 08:00 i mørke, blæst og regn. Min optimisme var svær at finde.
Men da skibsklokken ringede ca. 40 min senere og vi var klar til dagens første fiskeri, stoppede det med at regne, og sørme også om solen ikke også begyndte at skinne. Det meste af dagen havde vi fantastisk vejr, udover blæsten og kulden. torske fiskeri
Og vi fik også fanget torsk. Jeg kom selv op på 9 stykker, og min fætter 2 styks. jacobdklarsen torsk
For at fange torsk kræver det at du har det rette udstyr og rette teknik.
Udstyret kan du komme nemt omkring ved at leje det på skibet. Teknikken kan du få forklaret af personalet, eller læs mere her.
Men grundreglerne ved pirkning af torsk er enkle. Ned og ram bunden med agnet, og ryk derefter ind i langsomme ryk á 3-4 gange. Derefter spinner du ind og starter forfra.
Torsk fanget ved prikning

Det er en god ide at fjerne indmaden fra fiskene ude på kutteren.
Det gør du ved at skære hul på maven fra hovedet og ned. Træk derefter indmaden og smid ud i havet. På kutteren er der en vandslangen, du kan skylle fiskene med.

Hvis du er så heldig at finde torskerogn, så gem det endelige.

Fileter torsk

Når du så kommer hjem er torskene klar til at blive fileteret.
Der findes rigtig mange måder at gøre dette på, og min måde er garanteret ikke den rigtige professionelle måde. Men der er nem og hurtig.

1. Start med en rens fisken. Den skal være fri for indvolde. Billede 21-12-14 13.42.52
2. Ved hovedet sidder der en finne. Lige efter den skærer du skråt ned. Helt ned til ryggen. Modsat ryggen sidder bugkødet. Dette skær du også over. På begge sider

filtering af torsk (7)

Ned til ryggenfiltering af torsk (8)

Budkødet skæres over.filtering af torsk (9)

 

3. Vend torskens ryg ind mod dig selv. Stik en kniv ind lige over ryggen og der hvor maven / bugen stopper.

filtering af torsk (4)

 

4. Læg din ene hånd fladt på fisken skær ned mod halen. Husk hele tiden at hold kniven ned mod rygsøjlen. Skær helt ned igennem halen.  filtering af torsk (15)

 

5. Skær nu den anden vej op mod hovedet. Til forskel fra halen kan du ikke skære hele fisken over på én gang, så du bliver nødt til kun at skær siden op langs ryggen indtil du komme til hovedet. Skær indtil du møder snittet, du lavede da du skar snittet oppe ved hovedet.

filtering af torsk (16)filtering af torsk (10)

6. Løft nu kødet op fra halen. Du finder hurtigt det sted, hvor kødet stadig sidder fast. Her skal du bare køret en kniv ind langs, indtil du kan begynde at skære kødet af benene. filetering af torsk
filtering af torsk (11)filtering af torsk (13)7. Til sidst kan du skære fileten fri af benene og bugkødet. Så har du en filet der ser således ud: filtering af torsk (18)

8. Skær hereter finner og bugkød fra. Hvis du kører en hånd over fileten, kan du mærke, hvor der evt. sidder nogle store ben. Dem kan du skære af eller fjerne med en bentang.

9. Så har du fileten der klar til at blive frosset ned. filtering af torsk (20)

10. Skroget og hovederne gemmer til du en fiskefond.

filtering af torsk (21)

 

 

 

 

Tilbered torsk:
Der kan laves torsk på rigtig mange måder. Kig med her på bloggen den kommende tid, så vil jeg forsøge at vise dig nogle af de forskellige måder.
Jeg vil dog starte med at vise dig, hvordan du kan lave klassisk dampet torsk med sennepssovs, koge fiskefond og ryge torskerogn.

Fiskefond:
Ingredienser:
1 kg skrog eller fiskehoveder
1 1⁄2 liter vand
2 kviste frisk timian
Lille håndfuld peberkorn
1⁄2 tsk groft salt
Gulerødder
Citronsaft

Fremgangsmåde: 
Kog det hele sammen indtil 2/3 dele af væsken er fordampet. Sigt derefter det hele, hvorefter du har en lækker fiskefond som du kan fryse ned og bruge til at lave fiskesuppe af en dag. Billede 21-12-14 15.58.52 (1)
Det er snasket, men pil eventuelt kødet ud fra kæberne. Det er så lækkert!
Røget torskerogn

Hvis du har været så heldig at finde torskerogn i din torsk, så skynd dig at ryg det! Det er virkelig nemt.
Giv torskerognen lidt salt og krydderi. Jeg bruger en færdiglavet saltblanding.

Røget torskerogn

Fyld en gryde røgsmuld. Jeg bruger HW Larsens billigste røgsmuld.

ryg selv Røget torskerognSæt gryden over et blus på komfuret og sæt et tætsiddende låg på. Vent indtil smulden begynder at ryge.
Når det begynder at ryge sættes torskerognen ned i gryden i en dampkurv eller andet. Alt afhængig, hvor røget du vil have det, så giv det omkring 15-20 minutters tid.Røget torskerogn (2) Røget torskerogn (3)

 

Hjemmerøget torskerognDampet torsk med sennepssovs

Fyld lidt vand i en gryde og kom en dampkurv ned i gryden.
Læg en torskefilet ned i kruven. Krydt med salt, peber og urter.
Skru op for fuld drøn og lad fisken dampe indtil køder et hvidt og fast og begynder at skille sig.

Dampet torsk (2)

Dampet torsk

Server med kartofler og en almindelig opbagt sovs tilsat en god sjat sennep.

Dampet torsk med sennepsovs

Du kan også lave:
Dampet torsk med ærtepure
Torske ceviche

 


3 Comments »

  1. […] Nu skal det i stedet handle om tilberedning af de fisk jeg fangede for et par uger siden. Det kan du læse nærmere om her. […]

    Pingback by Ceviche, råmarinering af fisk | JacobDKLarsen.dk — 7. januar 2015 @ 17:20

  2. […] og dels et fordi jeg gerne vil lave et indlæg ala disse:  Flå en fasan, steg og spis den og Fang, fileter og tilbered torsk bare med rådyr i stedet. Og det kræver jo at jeg har nogle opskrifter at diske op […]

    Pingback by Beef Wellington med dyreryg — 26. januar 2015 @ 22:04

  3. […] Efter en begivenhedrig weekend, hvor jeg lørdag deltog i de Nordiske mesterskaber i sild, med efterfølgende frokost og hygge med gode venner, havde jeg brug for en stille søndag. Den gik med praktiske ting, løbetur, rengøring, hvorfor jeg besluttede den skulle slutte roligt af med god mad og filmhygge. Jeg ville ikke bruge 100 år i køkkenet, så jeg valgte at lave en hurtig fiskeanretning inspireret af en lækker frokost fra Le Trois Cochons for et par uger siden. Her fik vi serveret en lækker sprødstegt torsk med fennikel, smørsovs og skovsyre. Torsken havde jeg i fryseren fra en tidligere fisketur. […]

    Pingback by Sprødstegt torsk med fennikelpesto — 15. februar 2015 @ 20:54

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/2/2/1/jacobdklarsen.dk/httpd.www/wp-content/themes/wordpress-naked/comments.php on line 51