Dato: 09. november 2014
Kategori: Mad
Tags: Fisk & Skaldyr, Laks, Tang, Spis Naturen, Fiskelasagne, Svampe, Stor Parykhat, Ost, Fløde, Sanker, Blæretang, Natur, Selvforsyning, Byhøst
I går stod jeg tidligt tidligt op og cyklede ud til Dragør Havn, hvor jeg har min lille båd liggende.
Jeg skulle have den på land, men det havde ikke været muligt at få en tid hos kranmanden, der skulle løfte den fra vandet op til mit bådestativ.
Da jeg ikke havde nogen tid, måtte jeg gå og vente og håbe på at kranmanden pludselig ville få et lille hul i hans dagsprogram.
Jeg var derude kl. 07:30 og gik og ventede og ventede. For at få ventiden slået ihjel gik jeg nogle gode ture langs stranden ved Dragør.
Her lå rigtig meget tang på stranden, så jeg fik ideen til finde noget spiseligt tang. Selvom det kan være tillokkende, må man ikke samle det tang op, som allerede er skyllet op på stranden, da det lynhurtigt går i forrådnelse.
Derfor skal man altid når man samler tang, plukke det som stadig befinder sig i vandet. På med gummistøvlerne eller dine waders og afsted med dig.
Tang skulle være det nye sort indenfor gastronomien. Eller, det var det vist for et par år siden. Men det mangler stadig for alvor at slå igennem, som det eksempelvis er på Island.
I Danmark er det super nemt at finde tang og vi har flere gode spiselige tangarter langs de danske strande. Bl.a. Blæretang, Fingertang, Sukkertang, Savtang, Langfrugtet Klørtang, Lav klørtang og Søl.
På denne smarte app, kan du læse om de enkelte tangarter: Spis Naturen (iPhone App) og på denne fantastiske app kan du finde steder, hvor du kan finde tangen: Sanker.dk
Jeg fandt forresten også en del gamle Store Parykhatte, som er svampe der med tiden forvandler sig selv til blæk. Men som unge svampe smager de fint.
Når men jeg gik rundt og frøs og samlede tang og svampe. Kl. 13.30.. seks stive ventetimer senere.. ringede kranmanden endelig og fortalte han var klar til at få min båd på land. Yes. perfekt.
Efter hjælp fra min onkel fik jeg fragtet motor, redningsveste, fendere, reb, service, fiskeudstyr og alt muligt andet habengut hjem i min lille kælder. Tak for hjælpen.
Når, men nu skulle der leges i køkkenet.
Jeg havde gået og tænkt på, hvordan jeg skulle bruge svampene og tangen.
Jeg tænkte at jeg ville udnytte tangens saltede smag og så give svampene en omgang peber, så jeg ligesom havde to ting, der spillede op mod hinanden.
Det blev til lakselasagne med blæretang og noget svampesjov.
Lakselasagne med blæretang:
Ingredienser: (jeg har ikke styr på forholdene, for når jeg laver retter for første gang går det lidt hurtigt. Se billederne for at sjusse dig til forholdene)
Ost til mornay-agtigt-sauce
Fløde
Tang
Laks
Spinat
Muskatnød
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Smid nogle frosne spinatklumper på en pande med lidt smør.
Når spinatten begynder at smelte så kom lidt fløde ved, for at samle og runde smagen.
Lad spinatten blive på den varme pande indtil al væsken er fordampet.
Så skal der laves mornay-agtig-sauce.
Jeg fandt nogle gamle osterester frem fra køleskabet. Der var noget parmesan, pecorino og danse ramsløg- og brændelældeoste.
Gem lidt af osten til gratinereingen.
Fløde varmes op i en gryde og der tilsættes lidt salt og peber og den revne ost og muskatnød.
Rør rundt indtil osten er smeltet og har samme konsistens som en almindelig mornaysauce. Sluk derefter for varmen.
Så skal tangen ordnes.
Skyl tangen i håndvasken og fjern urenheder.
Dæk derefter bunden af dit lasagnefad med blæretangen.
Derefter skal spinaten på.
Så skal der laks på, som næste lag.
Hæld derefter den monay-agtige-sauce på. Sørg for at hele saucen får lov at synke ned i de forskellige lag. Slut af med at toppe med det sidste spinat.
Smæk den i en varm ovn og tag, den ud når de begynder at få lidt farve. Smæk derefter lidt mere ost på toppen og smid den i ovnen igen.
Den er færdig når den ser sådan ud
For at få svampene brugt ville jeg lave en stegt svampe-ting med skinke og persille.
Da de Store Parykhatte blev fundet tæt ved stranden var de fyldt med sand, hvorfor jeg blev nydt til at skylle dem.
Som jeg skrev tidligere, begynder Store Parykhatte at forvandle sig selv til blæk. Sørg derfor kun at plukke og spise unge parykhatte, der er helt hvide indvendigt.
Jeg hakkede dem og stegte dem hårdt på en pande med masser af peber. Al væsken skal steges fra.
Når væsken er stegt fra kommes der noget god spansk skinke på panden.
Inden servering vendes til persille i.
Sådan kom aftenens tallerken til at se ud:
Lasagnen smagte vildt lækkert.
Tangen var blevet lækker blød pasta-agtig og ikke spor sej.
Det er bestemt ikke sidste gang jeg laver denne ret.
Ps. Ja, jeg bruger mange billeder. Men jeg synes selv det er herligt at læse opskrifter med billeder af processen, så jeg har noget at arbejde hen mod. Bruger jeg for mange billeder?