Københavns Fødevarefællesskab

3. marts 2014 by jacobdklarsen

Dato: 03. marts 2014
Kategori: Meninger
Tags: Fødevarefællesskab, Økologi, Byhøst, Sanker, Spisn Naturen, Selvforsyning

Jeg havde engang en sød kæreste, der var/er frivillig i alle mulige fede ting. Hun introducerede mig for Københavns Fødevarefællesskab. Hun fortalte mig at det var noget med de var nogle frivillige mennesker, der smed nogle penge i pulje, som de så købte nogle grøntsager for hos lokale producenter. Så fordelte de grøntsager og al det praktiske og administrative arbejde deltes de om med frivillig arbejdskraft.
Jeg tænkte at det lød fint, og meget hippie-agtigt.

2-3 år senere kom jeg til at tænke på dette koncept igen. Jeg googlede det, fandt der hjemmeside og læste lidt mere. www.kbhff.dk
 Jeg synes det lød skide smart og besluttede mig at melde mig ind med det samme, hvilket jeg bestemt ikke har fortrudt. Tværtimod er blevet rigtig glad for det.

Hvad går det ud på?
Du kan læse meget mere om det på deres hjemmeside, men for at koge det ned:
1. Du melder dig ind i fællesskabet. Der er 11 afdelinger i København og 16 andre fødevarefællesskaber rundt om i landet.
2. Du indvilger i at arbejde frivilligt 3 timer om måneden. Du kan læse om de forskellige arbejdsopgaver her
3. Du får ret til at købe en ugentlig pose fyldt med lækre lokale økologiske grøntsager for 100 kr.
4. Det er genialt. Gør det.

Nedenstående er et eksempel på et udpluk fra ugens pose.

Billede 02-07-14 18.11.12 (1)

 

Jeg selv er tilmeldt KBHFF Vanløse-afdelingen, hvor jeg den første onsdag i måneden pakker grøntsagerne ned i poserne.
Det er super hyggeligt og nogle flinke mennesker man ‘arbejder’ sammen med. Det en fed måde at støtte økologi og bæredygtighed på. Endelig er den største gevinst at du får nogle vildt lækre danske grøntsager, hvor kvaliteten er i top. Ofte er grøntsagerne i en kvalitet, som du aldrig vil opleve i et supermarked.

Du kan se mere her:

[vimeo id_video=”84031934″ autoplay=”false” ]

Du kan læse de 10 grundprincipper for KBHFF her:

1 – Dyrket og produceret økologisk.
Vi definerer dette som fødevarer, der er dyrket efter økologiske, herunder biodynamiske, principper. Det vil sige alle de dyrkningsformer, der ikke udpiner jorden eller forøger mængden af kunstige kemikalier, kunstgødning, eller pesticider i vores jord og miljø, og som i stedet bygger på sund og bæredygtig jordbrug, vandmiljø, biodiversitet og dyrevelfærd.

2 – Dyrket så lokalt som praktisk muligt.
Afstanden fra jord til bord har afgørende betydning for fødevarernes friskhed, smag og ernæringsmæssige værdi. Jo kortere afstand, der er mellem hvor friske grøntsager dyrkes og hvor de spises, desto større er den miljømæssige gevinst.
Ved at reducere den afstand, som en fødevare rejser fra jord til bord, desto mere reduceres den miljømæssige påvirkning, som transporten forårsager. Ved at støtte lokal produktion af fødevarer støtter vi den fortsatte opretholdelse af de færdigheder og den kultur, der er særegen for dyrkningen af fødevarer i vores lokale klima.

3 – Sæsonbaseret
Vores udbud skal afspejle årstiden. Det er muligt at udvide en afgrødes naturlige sæson ved at dyrke dem i drivhus, og vi vil bestemt støtte dette, hvis det gør grøntsager mere tilgængelige i løbet af året. Men ikke hvis det involverer kunstig opvarmning af drivhusene, hvormed den miljømæssige gevinst tabes.

Vores fødevarer skal distribueres på en måde, der:

4 – Støtter fair og direkte handel
Mange landmænd og producenter bliver presset hårdt på prisen og dermed på deres levebrød, hvilket medfører negative sociale og miljømæssige konsekvenser både lokalt og globalt.
Vi sikrer, at der er færrest mulige led mellem os og producenterne ved at skabe direkte, personlige kontakter hvor det er muligt. Vi er vores egen købekraft bevidst, og søger derfor at sikre, at vi gør vores indflydelse gældende ved at støtte fair og direkte handel.

5 – Er miljøvenlig
Vi mindsker vores CO2-fodspor ved at bruge ressourcer med omtanke – bl.a. ved at mindske spild, genbruge og genanvende og benytte miljøvenlige materialer hvor det er muligt.

6 – Formidler og fremmer viden om fødevarer og økologi
Vi gør mennesker mere bevidste om, hvordan de fødevarer, de spiser, når frem til deres indkøbskurv. Vi mener, at hvis mennesker får mere viden og mere føling med den jord, der nærer dem, vil de ikke alene være mere villige til at støtte fødevarefællesskabet, men de vil også være bedre stillet til at træffe bæredygtige fødevarevalg fremover. En vigtig del heri er at dele vores viden om at opbygge og drive fødevarefællesskabet og inspirere andre til at tage lignende initiativer i deres lokalområder.

7 – Er økonomisk bæredygtig og selvstændig
For at Københavns Fødevarefællesskab skal have de bedste muligheder for at vokse og blive en del af en bæredygtig fremtid, må vi være i stand til at eksistere uafhængigt af ekstern støtte, og dermed være mindre sårbar overfor skiftende prioriteringer fra forskellige offentlige og private instanser. Dette betyder, at vi altid dækker vores driftsomkostninger gennem egne indtægter og frivillig arbejdskraft.

8 – Er transparent og fremmer tillid i alle produktions- og distributionsled
Vi er åbne og ærlige omkring alle vores finansielle transaktioner og de valg vi træffer omkring vores udbud. Både i forhold til de, der leverer vores fødevarer (vi forventer det samme fra dem), og i forhold til hvordan vi bruger vores overskud.

9 – Er tæt på og tilgængelig
Vi arbejder for, at økologi ikke skal være en dyr gourmet-luksus, men en fast og naturlig del af vores hverdag. Derfor skal fødevarefællesskabet være tæt på og tilgængeligt for vores medlemmer – også prismæssigt. Vi vil gøre økologiske fødevarer tilgængelige til fair pris og vi vil altid prioritere kvalitet og bæredygtighed over pris.

10 – Drives af et lokalt, arbejdende fællesskab
Fødevarefællesskabet skal rumme og opmuntre til mere end blot at levere billige og gode fødevarer. Vi arbejder for, at fødevarefællesskabet skal være en platform, hvorigennem medlemmerne sammen kan skabe positive tiltag med udgangspunkt i det nærområde, hvor vi bor og arbejder. En sådan platform skal gøre det muligt for de enkelte medlemmer at finde sammen og organisere sig omkring deres fælles behov, mål og interesser og således få det lokale fællesskab til at blomstre.

Skynd dig at meld dig ind!


4 Comments »

 1. […] før jul hentede jeg en lækker pose fyldt med lækre danske økologiske grøntsager fra KBHFF. Efter al julens store kødfest havde i går jeg brug for et ordenligt skud grøntsager. Så var […]

  Pingback by Kåldolmer med sellerimos — 28. december 2014 @ 17:52

 2. […] syltning. Den røg med hjem, og siden har jeg været vild med at sylte grøntsager, bær osv. Fra Københavns Fødevarefællesskab får jeg sommetider en del grøntsager, som jeg ikke kan nå at spise. Og der er syltningen […]

  Pingback by Syltede græskar — 10. januar 2015 @ 13:50

 3. […] løbet af det tidlige forår havde jeg fået en del jordskokker fra KBHFF, som var røget i fryseren. Jeg renser og skræller dem altid før jeg fryser dem. Så er de lige […]

  Pingback by Jordskokkesuppe — 11. januar 2015 @ 9:46

 4. […] jeg tidligere har skrevet om er jeg medlem af Københavns Fødevarefællesskab, som er en forening, hvor medlemmerne ugentligt […]

  Pingback by Pesto af rapsskud — 20. maj 2015 @ 8:44

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/2/2/1/jacobdklarsen.dk/httpd.www/wp-content/themes/wordpress-naked/comments.php on line 51