Dato: 28. marts 2015
Kategori: Mad
Tags: Fisk & Skaldyr, Blæksprutte, Risotto, Citron, Persille, Øl, Blæk, Hvidløg
Jeg har en god kollega, som har er startet på et fedt projekt. Hun laver en ny risotto hver uge.
De billeder hun ligger op på Instagram ser så flotte ud, og jeg er vild med ideen om er at lave en ny slags risotto hver uge.
Jeg er selv vild med risotto, men må indrømme at 9/10 gange laver jeg den samme risotto. Vilde svampe, hvidvin og parmesan. Ikke synderligt opfindsomt.
Så da min kollega for et par uger siden lavede en risotto med blæksprutte og blæk besluttede jeg mig for at forsøge at gøre hende kunsten efter.
– Dels fordi jeg synes det var sjovt med en hel sort risotto (fra blækken) og fordi jeg er vild med blæksprutter.
Hos fiskehandleren kan du ofte købe flere forskellige slags blæksprutter. De mest almindelige er 10armede blæksprutter, 8armede (pulpo) og babysquid.
Du kan bruge dem alle. Husk at få fiskehandleren til at rense dem for dig.
Opskrift på risotto med blæksprutte og blæk, også kaldet risotto nero. Blæksprutterne smager fantastisk og blækket giver retten en flot sort farve.
Ingredienser
- 2 dl. god olivenolie
- 450 gr. renset blæksprutte
- 350 risottoris
- 1 citron
- 2 spsk. smør
- 4-5 hvidløg
- 2 tsk. chiliflager
- 1,5 liter fiskefond
- 30 cl. god specialøl (evt. Nørrebro Bryghus - Ravnsborg Rød) / eller 2 dl. tør hvidvin
- 2 pakker blæksprutteblæk
- Bredbladet persille
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Start med at kog en god fiskefond. Alternativt kan du også bare bruge en færdiglavet 😉
- Skær derefter blæksprutterne i strimler.
- Steg dem på en varm pande med halvdelen af olien i 2-3 min.
- Fisk dem herefter op og læg dem på en tallerken. Kom citronsaft fra en halv citron over.
- På den varmepande kommes resten af olien og smøret på. Ved høj varme svitses hvidløg og chiliflager af.
- (Jeg brugte ramsløgssmør, hvorfor det ser lidt grønt ud)
- Efter et par minutter tilsættes risene.
- De røres godt rundt og steges ved høj varme i ca. 2-3 minutter
- Tilsæt derefter halvdelen af en god øl. Jeg brugte Ravnsborg Rød fra Nørrebro Bryghus. Det skal være en en øl med en kraftig rund smag. Alternativt kan du bruge en tør hvidvin.
- Når øllen er fordampet tilsættes fiskefonden lidt ad gangen. Jeg plejer at tilsætte en dl. ad gangen under omrøring. Når denne så er stegt ind tilsættes der endnu en dl. Smag på risene undervejs. Når konsistensen er god, er de færdige. Det tager ca. 15-20 minutter.
- Når konsistensen er korrekt risotto-agtig blandes en dl. fiskefond med 2 pakker blæk og hældes i.
- Og blæksprutter tilføjes.
- Smag til med salt, peber og citron.
- Anret med grovhakket persille og citronskræl.