Dato: 17. august 2014
Kategori: Mad,
Tags: Fisk & Skaldyr, Fiskeri, Sild, Rygeovn, Kartoffelsalat, Kartoffel, Olie, Persille, Krydderurter, Selvforsyning, Røget, Rygning
Jeg har tit min fryser fyldt med sild. Dels fordi jeg tit kommer hjem med flere sild og makreller end torsk, når jeg er ude at fiske i min lille båd, og dels fordi min onkel også tit fanger mange sild.
Og så er det jo heldigt at jeg elsker sild. Til jul synes jeg det er sjovt at marinere sild på flere forskellige måder, men her om sommeren er der ikke noget bedre end en røget sild!
Og det fede med at ryge fisk er at det virkeligt nemt. Du kan ryge på en kulstarter med flis i bunden, en trådsi på toppen, hvor fiskene ligger og så dækket til med stanniol. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser.
– Når men det kommer jeg til at vise i et andet indlæg.
I fredags havde jeg brug for en slappe dag, hvor jeg bare hyggede med mig selv. Siden jeg kom hjem fra min lille gåtur har jeg været i sommerhus med familien, ude at spise med drengene og i biffen drengene. Nu havde jeg bare brug for en afslapnings dag.
Til aftensmad ville jeg lave røget sild med lækker persille-krydderurte-kartofler.
Jeg startede med at tage nogle hjemmefanget sild op af fryseren og sætte dem til at tørre ude på altanen.
Hvis du læser lidt på nettet er der mange, der går vildt meget op i at det er enormt vigtigt at fiskene er helt gennemtørre før de ryges. Eller begynder de bare at koge og falder af pinden. Min erfaring er de bare skal gnides godt ind i groft salt og et par timer i eftermiddagsolen.
Når fiskene er tørre og klar til at ryge skal rygeovnen tændes.
På nedenstående billeder har jeg brugt en rygeflis, da jeg ikke lige havde noget rygesmuld. ups ups. Men det virkede fint.
Jeg brugte en blanding af Jack Daniels og Weber Hickory/valnød flis.
Jeg tændte flisene godt op, lagde fiskene på og smed derefter låget på, så ilden blev dræbt.
Afhængig af størrelsen på sildene, hvilken ovn du bruger osv. svinger rygetiden. Normalt vil jeg dog sige ca. 15-20 min.
Når sildene begynder at blive gyldne er de ved at være færdige. Husk at de ikke må for meget. En tør sild kan hurtig blive kedelig.
Til aftens tallerken ville jeg bare lave en hurtig kartoffelsalat med nye kartofler og persille fra Nico’s Farm, som du kan læse nærmere om her. Til denne kartoffelsalat brugte jeg en ny lækker Hø-røget rapsolie fra Gartneriet Christen Olsens gårdbutik, som du ligeldes kan læse om kan læse om her. Den smager helt vildt godt!
Jeg brugte et bundt persille, tre-fire stilke timian og en stor stilk estragon. Hakkede det hele godt sammen og blandede det i en skål en stor god sjat af olien og lidt fransk æblecidereddike. Derefter vendte jeg kartoflerne og dryssede med lidt groft flagesalt.
Sådan kom aftenens tallerken til at se ud:
Billeder fra andre gang jeg har lavet samme ret:
Nedenstående billeder er fra en hyggelig sommerdag for år tilbage, hos min søster og hendes mand, der lærte mig at ryge sild.
[…] på min mormors kogte sild. Hvis du hellere vil have opskriften på røget sild, så tryk her. Hvis du hellere vil have opskriften på marineret sild, så tryk […]
Pingback by Kogte sild — 29. november 2014 @ 14:55
Hej Jacob. Jeg har en rygeovn ligesom din, men jeg kan ikke finde ud af at bruge den, og jeg kan ikke finde nogen brugsvejledning på nettet. Vil du være sød at fortælle mig lidt om, hvordan du gør? Venlig hilsen joan.
Kommentar by Joan — 6. maj 2017 @ 11:46
Hej Joan
Den bliver også kaldt “Kasper røghat”.
Prøv at se på denne video: https://www.youtube.com/watch?v=kECb3WDr6rg
Held og lykke 🙂
Kommentar by jacobdklarsen — 17. maj 2017 @ 22:16
Hej Jacob
Jeg har med interesse læst din opskrift, som jeg skal prøve en af de kommende dage – jeg har blot et enkelt spørgsmål.
Du skriver at rygetiden er ca. 15-20 min., men hvor mange grader er det ca. ved :)?
Mvh Anders
Kommentar by Anders — 25. september 2017 @ 12:45